Bir süpermarket yazısı

6 mins read

Bir süpermarket yazısı 1
Hasan Boynukara

Yok yok felsefe, sosyoloji tahlili yapmayacağım. Yapılanların da çok faydası olmadı galiba. Baksanıza her gün bir yenisi açılıyor. “Artık süpermarketler/AVM’ler iş yapmıyor” cümlesi ise sadece bir teselli. Bu işin geri dönüşü yok gibi görünüyor. Bütün zorlamalara rağmen mahalle bakkalı artık nostalji. En karşı olanlarımız, hatta bu konuda en ağır eleştirileri yapanlarımız bile alışverişlerini buralarda yapmaktalar. Eskiden daha sık duyardık o “eski güzel günler” tekerlemesini. O da terk edildi. Olan oldu yani… Bakkaldı market oldu, market süpermarket, süpermarket AWM, ordan da Mall’a evrildi. Aslında bize çok da uzak bir konsept sayılmaz. Bedestenler mesela. Mevzumuz hepimizin bildiği, bilmenin de ötesinde yaşadığı bir konuyu tekrar etmek değil tabi.

 

Bir süpermarket yazısı 2

Adetimiz olduğu üzere haftalık ihtiyaç ve ihtiyaç fazlası malzemeleri almak üzere bir süpermarkete gittim. Sanki ilk defa gidiyormuşum gibi ilk defa bir şey çekti dikkatimi. Günlük ihtiyaçlarımızın ciddi bir bölümünün ithal olduğu. Bunlar yüksek teknoloji ürünleri değil, bildiğimiz sıradan ürünler. İthal ürünlere yabancı olmadığım halde, yine de şaşırdım. Nedeni şu; reyonlar arasında dolaşırken günlük ihtiyaçlarımızın bile büyük bir bölümünün dışarıdan geliyor olması. Kozmetik bölümünde doğal olarak (neden doğalsa) ürünlerin tamamı ithal. Makyaj malzemeleri, anti-agingler, kremler, solüsyonlar, maskeler, her türlü krem, taraklar, tırnak ve benzeri makaslar, hatta saç tokaları… Hemen yanında saç bakımı ile ilgili kremler, serumlar, saç boyaları, şampuanlar. Bir iki yerli şampuan var ama pek satılmadığı söylendi. Yerliye karşı bir önyargı mı yoksa önyargıya neden olan kalitesizlik mi, kestiremedim.

Bir süpermarket yazısı 3

Ağız ve diş bakımı bölümünde yerli hemen hemen hiçbir ürün yok. Bildiğiniz markalar. Ezbere biliyoruz adlarını. Fırçalar, macunlar, ağız gargara likitleri. Didik didik ettim ama derman niyetine bile yerli bir şey bulamadım. İthal ürünler olmasa ağız kokusundan birbirimizle konuşamayacağız. Hakkını inkar etmeyelim sabun konusunda yarış halindeyiz. Bir bizden bir onlardan. Siz de “o kadar da olsun” diyorsunuz değil mi? Olsun tabi, helal olsun bize. Şu ev temizlik malzemelerinin bulunduğu bölüme bir bakın Allah aşkına. İnsan inanamıyor. Yerli ürün olarak bulduğum tek şey Arap sabunu. Sıvı katı ne varsa. Süpürgeler, fırçalar, deterjanlar, cilalar, el bezleri. Bildiğimiz el bezleri, ithal. Çamaşır ve bulaşık makinesi deterjanları. Aklınızda var mı yerli bir marka? Ben rastlamadım. Çoğumuz her gün traş oluyoruz. Kullandığınız traş bıçakları, traş köpükleri, jelleri, after-shave’leri. Her biri ateş pahası. Jilet markalı bir traş makinesi ve bir bıçağın fiyatını söyleyeyim; 48 lira. Kaç kasa domates eder bir hesaplayalım. Yahu diş ipi bile yabancı.

Bir süpermarket yazısı 4

Yiyecek içecek bölümleri de önemli oranda ithal malzemeden oluşuyor. Çok sayıda ithal çocuk maması, tatlandırıcı, makarna bulabilirsiniz. Neyse ki süt ve süt ürünleri, meyve-sebzenin büyük çoğunluğu, et ve et ürünleri, ekmekler bizden. Bunda şaşılacak ne var, serbest piyasa ekonomisi/malların serbest dolaşımının bir sonucu diyebilirsiniz. Yurt dışındaki marketlerde benzer şekilde kendi ürünlerimizi bulabilsek hiç rahatsız olmayacağız ama durumun böyle olmadığını çoğumuz tecrübe etmişizdir. Yakın komşularımızın marketlerinde türk üretimi bisküvi ve kek türünden gıdalara rastlayabilirsiniz. Niye mi anlatıyorum bunları; alışverişlerinizde bütçemize hürmetlice bir maliyet yükleyen ve hepimizin sıklıkla kullandığı bu malzemeleri neden biz üretmiyoruz? Biz bu kadar bilim ve araştırmayı kimin için yapıyoruz? Doğrusu traş bıçağı üretemeyen bir ülke olmak beni rahatsız ediyor. Keşke yüksek teknoloji malzemelerini üretseydik de bu tür ufak tefek şeyler canımızı sıkmasaydık. Hani, o da yok. Canımız sağolsun, Allah başka keder vermesin

Hasan Boynukara

Hasan Boynukara

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.