Çocuklarınızın Türkiye’de görmesi gereken doğa harikaları neler?

11 mins read

Yeraltı dünyasından derin kanyonlara, göz kamaştıran şelalelerden yüksek dağlarla çevrili göllere, çocuklarınızın Türkiye’de görmesi gereken doğa harikaları neler? Aile tatili tasarımcısı Canan Demiray yıldız beşliyi seçti.

Saklıkent Kanyonu, Muğla

Neden Gitmeli?

17 kilometre ile Türkiye’nin en uzun kanyonu olan Saklıkent Kanyonu macera meraklısı aileler için biçilmiş kaftan. 1988’de tesadüfen keşfedilmiş olması da “Türkiye’nin daha kim bilir ne gizli doğa güzellikleri vardır?” sorusunu akıllara getiriyor. Dik yamaç kenarından yaklaşık 200 metrelik dar bir köprüyle girilen kanyonu keşfetmek için yer yer serin suların içinden geçmeniz gerek. Suyun sonbaharda çekilmesiyle, yürüyüş, çocuklar için çok daha kolaylaşıyor. Gezerken ayağınızda altı kaymaz ayakkabı olmasında fayda var; kanyon girişinde plastik ayakkabılardan satın alabilirsiniz. Dilerseniz burada yaşayan gençlerden rehberlik hizmeti almak mümkün. Keyifli parkur üzerinde şelaleler, sonunda ise çamur banyosu sürprizi var.

Gitmişken

Maceranıza macera katmak için rafting! Ayrıca Saklıkent’e bir kilometre uzaklıktaki Gizli Kent Şelalesi de yol üstünde. Kısa bir kanyonun içinde bulunan şelalenin altına girip serinlemek mümkün.

Nerede Kalınır?

Fethiye, Türkiye’de aile tatili için en iyi konaklama seçeneklerinden birkaçını sunuyor. Hillside Beach Club (hillsidebeachclub.com) veya Liberty Hotels Lykia (libertyhotelslykia.com), çocuk dostu faaliyetleri ve aile odalarıyla Saklıkent’e yapacağınız günübirlik gezi için ideal.

Ne Yenir?

Fethiye’nin turunç ekşisiyle sunulan biberli bulgurlu Tingil Çorbası, kavrulmuş etle yapılan Leğen Böreği ve turp otunun haşlanarak sarımsak ve nar ekşisiyle sunulduğu Sündürme yerel lezzetler arasında. Kanyon kenarında göreceğiniz nehir üzerine kurulu sedir ve kilimlerle süslenmiş alabalık ve gözleme restoranlarından birinde açlığınızı hızla gidermek de olası.

Read:  60 people killed in Afghanistan due to cold weather

Nasıl Gidilir?

Dalaman Havalimanı’na vardıktan sonra karayoluyla Fethiye üzerinden Saklıkent Kanyonu’na ulaşabilirsiniz. Kanyon, Fethiye’ye 40 km uzaklıktaki Kayadibi Köyü yakınında.

Damlataş Mağarası, Alanya, Antalya

Neden Gitmeli?

Tesadüf eseri bulunan bir doğa harikası daha. 1948’de taş ocağı yapmak için ateşlenen bir dinamit, Damlataş Mağarası’nı ortaya çıkarmış. Sizi bambaşka bir dünyaya ışınlayan bu mağaradaki binlerce sarkıt ve dikit 15 bin yıl içinde oluşmuş. Yılın altı ayı sarkıtlarından su damlamaya devam eden mağara, astım hastaları için de şifa kaynağı ve yoğun ilgi görüyor. Yaz-kış ısısı 22.3 derece olan mağarada nem oranı %95.

Gitmişken

Hemen yakındaki Alanya Kalesi’ni ve içinde minik gölü, önünde ormanıyla Türkiye’nin en güzel mağaralarından biri olan Dim Mağarası’nı da görün. Bu arada incecik muhteşem kumuyla meşhur Kleopatra Plajı, Damlataş Mağarası’na üç kilometre uzaklıkta.

Nerede Kalınır?

Azura Deluxe Resort & Spa (azuradeluxe.com) ve Litore Resort Hotel&Spa (litorehotel.com) çocuk kulüpleri, havuzları, ince kumlu kumsalları ve spa’sıyla Alanya’da kalmayı planlayan ailelerin rahat edeceği oteller.

Ne Yenir?

Yöresel Alanya Ev Mutfağı (0242 519 08 40) ya da yerlilerinin dediği şekliyle Esma Abla’nın Yeri bir ziyareti hak ediyor. Kuzu kaburgadan yapılan laba dolması, kabuklu kuru fasulye, pekmezle ve unla yapılan öksüz helvası tadabileceğiniz yerel lezzetler arasında.

Nasıl Gidilir?

Alanya’ya 130 kilometre uzaklıktaki Antalya Havalimanı’na pek çok şehirden düzenli uçuş var. Damlataş Mağarası Alanya’nın merkezinde yer alıyor. Karayolu ile Antalya üzerinden ulaşım sağlamak mümkün.

Read:  France condemns the holding of elections in Russia on "temporarily occupied" Ukrainian territory

Uzungöl, Trabzon

Neden Gitmeli?

Çünkü fotoğraflar haksızlık ediyor; Soğanlı ve Kaçkar sıradağlarının birleştiği yerde, yeşilin farklı tonlarından oluşan ormanların ortasında masmavi, nefis bir göl sizi bekliyor! Deniz seviyesinden 1090 metre yükseklikteki göl, toprak kayması sonucu Haldızen deresinin önünün kapanmasıyla oluşmuş. Gölü çevreleyen zengin bitki örtüsü ve yaban hayatı, çocuğunuzun hafızasına, ona anlattığınız ormanlı masalların geçtiği yer olarak kazınabilir.

Gitmişken

Çevre gezileri yapmaya vakit ayırın; Şekersu, Sultanmurat, Haldizen ve Garester Yaylası mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerler. Bisiklet meraklısı aileler dağ bisikletleriyle buraları keşfederken “Dağları tepeleri yürürüm” diyenlerin trekking yapmak için muhteşem bir fırsatı var. Ayrıca Uzungöl, şahinden kartala, atmacadan akbabaya gündüz yırtıcı kuşların göç rotasında. Buradaki kuş gözlem evlerini ziyaret edebilirsiniz. Uyumaya giderken duyduğunuz kuşlar ise göç etmek için geceyi tercih edenler olacak.

Nerede Kalınır?

Konaklama seçeneklerinin büyük çoğunluğunu pansiyonlar oluşturuyor. İki yıl önce hizmet vermeye başlayan dört yıldızlı Önder Hotel & Spa aradığınız konfora en yakın seçenek. (uzungolonderhotel.com)

Ne Yenir?

Ne yenmez! Açık havanın iştah açtığı da düşünülürse tüm yerel lezzetleri tatmak isteyebilirsiniz. Uzungöl’deki alabalık, Karadeniz mutfağının vazgeçilmezleri muhlama, etli lahana sarması, fasulye kavurması ve mısır ekmeğini mutlaka denemelisiniz.

Nasıl Gidilir?

Trabzon Havalimanı’na birçok şehirden direkt uçuş mevcut

Read:  Racist attack on black student outrages UK

(thy.com) Trabzon – Uzungöl arası ise karayoluyla 96 km.

Tortum Şelalesİ, Erzurum

Neden Gitmeli?

Türkiye’nin en yüksek şelalesini görmek hem siz hem de çocuğunuz için oldukça etkileyici olabilir. 22 metre genişliğindeki şelalenin suları 48 metreden aşağı dökülüyor ve üstünde sıkça bir gökkuşağı oluşuyor. Tortum Gölü’nün çıkışındaki hidroelektrik santrali, haziran ayında baraj suyunun iyice azalmasına ve şelalenin debisinin düşmesine neden oluyor, bu nedenle ziyaret için en ideal zaman bahar ayları. Şelalenin altına inen kademeli ahşap merdivenlere çıkmak isterseniz ıslanmayı göze alın.

Gitmişken

Tortum gölünü de ziyaret etmek isteyebilirsiniz. Erzurum’un içindeki Çift Minareli Medrese, Erzurum Kalesi, İbrahimpaşa ve Lalapaşa camileriyle Anadolu Selçuklularından kalma Üç Kümbetler de görmeye değer.

Nerede Kalınır?

Tortum civarı turistik açıdan halen çok bakir; yakınında kalmak isterseniz ancak aile pansiyonları var. Günübirlik gelmeyi düşünürseniz Erzurum’da konaklayabilirsiniz. Şehirdeki iki büyük dağ oteli Renaissance Polat Erzurum Hotel (marriott.com) ve Dedeman Palandöken (dedeman.com) enfes dağ manzarasına karşı uyanma fırsatı sunuyor.

Ne Yenir?

Erzurum lezzetli et yemek için ideal. Etler lezzetini yükseklerde otlayan hayvanlardan alıyor. Meşhur cağ kebabı için Koç Cag Kebap (koccagkebap.com) tavsiyemiz. Yöreye ait tulum ve civil peynirlerinden de tadın. Kadayıf dolması tek parçasıyla, yorucu bir günün ardından enerji depolamaya yetecek kadar kalorili ama lezzetli.

Nasıl Gidilir?

Direkt veya aktarmalı uçuşla gelebileceğiniz Erzurum Havalimanı’ndan 110 kilometrelik bir yolculukla Uzundere’de bulunan Tortum Şelalesi’ne ulaşabilirsiniz.

Kaynak: cntraveller.com.tr

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.