Yakın plan: Hong Kong’ta sanat

7 mins read

Hong Kong’un uluslararası sanat sahnesinde öne çıkan belli başlı galerilerini keşfetmek çok kolay. Merkezde ve Sheung Wan bölgesindeki üç ana alana toplanan galerilerin birinden ötekine yürüyerek ulaşırken kaçırılmaması gerekenlerin izini sürdük.

hong-gong

Pedder Building

Gökdelen ve alışveriş merkezlerinin ortasında kalan bu tarihi bina, Beyoğlu’nun meşhur bialarından Mısır Apartmanı misali pek çok sıkı galerinin toplandığı bir kompleks. Çin ve Asya’dan çağdaş sanat üzerine uzmanlaşan Hanart TZ (hanart.com) ve Pearl Lam (pearllam.com) binadaki altı galeriden en ünlüleri. Gagosian (gagosian.com) son dönem sprey boyama işleriyle Sterling Ruby veya Alberto Giacometti imzalı desenlere yer verdi. Enstalasyon ve multimedya işlere ilgi duyanlar, yolunu Do Ho Suh ve Hernan Bas gibi sanatçıları ağırlayan Lehmann Maupin’e (lehmannmaupin.com) düşürsün.

3rd–7th floors, 12 Pedder Street


50 Connaught Road, Central

Pedder Building’den kısa bir yürüyüş mesafesinde olan bu cadde, Hong Kong iş merkezindeki pürüzsüz kulelere bakıyor. Londra merkezli bir galeri olan White Cube (whitecube.com) 2011’den beri eskiden banka olan alanı mesken tutmuş. Galeri geçtiğimiz 2014’deki Art Basel’de yer verdiği Mark Bradford işleriyle kendinden şey söz ettirmişti.

Duddell Street

Gaz lambalarla bezeli çıkmaz bir sokağın sonunda karşınıza çıkan taş basamaklar sizi Hong Kong’un kolonyal dönemine ışınlıyor. Hemen yakınlardaki Edouard Malingue (edouardmalingue.com) yeni su yüzüne çıkan ya da bilindik çağdaş sanatçılara yoğunlaşıyor. Biraz yukarıda, 8. katta bulunan Club Lusitano, de Sarthe Gallery (desarthe.com) Çin’in resim sanatının öncüleri kadar Wang Guofeng ve Lin Jingjing gibi çağdaş figürlerin de markaja alınabileceği bir üs.

Diğer mekanlar

Sanat galerileri ve stüdyolarının bağlantı noktası şu sıralar Wong Chuk Hang ve Chai Wan bölgeleri gibi endüstriyel alanların içinde, kiraların da gittikçe arttığı bir noktada kalıyor. Buradaki oluşumlar Art Basel döneminde sanat etkinliklerine hız vererek ziyaretçilerin Hong Kong’un sanat sahnesinin benzersiz yüzünü keşfetme şansı sağlıyor. Mesela müzik prodüktörü Mimi Brown’ın kurucusu olduğu Spring Workshop, sanatçılar için kar amacı gütmeyen ve konaklama imkanı da tanıyan bir program. Bu devasa depo alanında ne arasanız var; ziyaretçiler atıştırmalıklar eşliğinde okumalarını yapabileceği rahat bir ortama bile kavuşuyor. Hong Kong çıkışlı, heyecan verici sanat alanları Osage (osagegallery.com) ve Quarry Körfezi’nde kalan Para Site ziyarete değer diğer adresler.

Enstitüler, fuarlar, bölgeler…

Art Basel Hong Kong

Art Basel’in Hong Kong ayağı, Asya’nın başı çeken sanat hadiselerinden sayılıyor. Üçüncüsü 2015 Mart ayında 3 binden fazla sanatçının katılımıyla gerçekleşen fuar, görsel sanatların yenilikçi yüzünü keşfetmek ve Hindistan gibi Asya ülkelerinden Subodh Gupta ve Jitish Kallat gibi öne çıkan isimleri izlemek açısından fark yaratıyor.

artbasel.com

M+, West Kowloon Cultural District

Hong Kong’un 2017-2018 tarihlerinde açılması planlanan görsel sanatlar müzesi M+’ın şehrin sanat bölgesi West Kowloon Cultural District’e taze kan aşılayacağına şüphe yok. Burası müze işlevini tümüyle görürken bir binaya ihtiyaç duymayan özgün bir proje. Sanat meraklıları şimdiden seyahat ajandalarına not etsin.

westkowloon.hk


Asia Society 


İngiliz askeri binalarının akıllı ve özenli bir restorasyonla entelektüel bir merkeze dönüştürüldüğü Asia Society Hong Kong Center, açıldığı Şubat 2012’den bu yana Caravaggio’nun Barok başyapıtı ‘Supper at Emmaus’ gibi çarpıcı sergileriyle adından söz ettiriyor.

asiasociety.org

PMQ

Hong Kong’un hip mahallesi Sheung Wan’daki bu parlak adres, 1950’lerden kalma eski bir asayiş binasına konuşlanmış. Tasarım stüdyoları ve mağazaları, kültür & sanat galerileri, şık restoran ve kafeleriyle öne çıkan merkezin Night Market gibi etkinlikleri için giriş katta gerçekleşiyor. Burada yerel sanatçılar, tasarımcılar, müzisyenler ve şefler hünerlerini sergiliyor. Hong Kong’un yaratıcı yüzünü keşif için uğrayın!

cntraveller.com.tr

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386