Anadolu’nun merkezinde bir Ulu Camii

2 mins read

buyuk_ulu_cami (9)Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Alaeddin Keykubad tarafından 1224 yılında yaptırılan, mimari olarak Anadolu’da ilk ve tek olma özelliğini taşıyan Ulu Camii, 1247 ve 1274 yıllarında esaslı tamir görmüştür.

buyuk_ulu_cami (5)Yakub Bin Ebubekir, Ahmed Bin Yakup ve Üstad Hüsrev El-Benna tarafından yapılan tarihi Ulu Cami, İran’daki Büyük Selçuklu İmparatorluğu cami mimari geleneğini Anadolu’da temsil eden tek örnek olarak önem kazanmaktadır.

buyuk_ulu_cami (10)-1Şehir surları içinde kalan ve 34×55 metre boyutlarında olan cami, iki ayrı bölümden ibaret. Orijinal eyvanlı ve iç avlulu asıl kısım ile kuzeydeki daha sonradan eklenen ikinci bir cami gibi fonksiyon gören ek kuruluştan oluşur. Yapıda, mihrap önü kubbesi, buna bitişik eyvan ve bunun önündeki revaklı iç avlu, planın esasını teşkil eder. Yan kanatlar, mihrap eksenine paralel uzanan beşik tonozlu sahnlarla değerlendirilmiştir.

10“TEK ÖRNEĞİ İRAN’DA MEVCUT”
Mimari yapı olarak Anadolu’da tek ve ilk. Örneği İran’da mevcut. Cami, mimari olarak İran mimari yapısı özelliğine sahip.

Caminin en tepesinde bir Osmanlı Tuğrası dikkat çekiyor. Camiminin avlusu aydınlatma ve havalandırma için yapılmış. Camiminin mihrabı 1893 yılında yaşanan deprem sonrası yıkılıyor. 2. Abdülhamit ödenek göndererek mihrabı inşa ettiriyor ve en tepesine de Osmanlı tuğrasını nakşediyor.

Caminin minberi asıl minberi değil. Asıl minber şu anda Ankara Etnografya Müzesi’nde sergilenmekte. Şu an ki minber ise Malatya’nın tarihi camilerinden Söğütlü Camii’nin ahşap hali yıkılınca, Ulu Cami’ye yakışır düşüncesiyle buraya getirilir. Getirilen bu tarihi mihrabın, Malatyalı bir usta tarafından 3 yılda yapıldığı söylenmektedir.
Malatya’nın Battalgazi ilçesinde bulunan Caminin bir özelliği, cuma günleri etraftaki camiler kapanır, sadece Ulu Camide namaz kılınır.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5373): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1260): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386