İlk defa yurt dışına çıkacaklara öneriler

12 mins read
3

elçin
Elçin Yıldız Şimşek

Gezip anlatırken bu kadar seyahati nasıl yapıyorsun, bu işin bir de ön çalışması, mutfağı olmalı diye soran okuyucularımıza, hatta özellikle de üniversite öğrencilerine yönelik bir deneyimler, öneriler bölümü hazırlamayı düşünüyordum bir süredir. Kimi benim, kimi de bizzat tecrübelerini dinlediğim arkadaşlarımın aşağıdaki önerileri özellikle ilk defa yurt dışına çıkacak üniversite öğrencileri olmak üzere aslında herkese hitap eder mahiyette. Siz de aklınıza gelenleri eklememizi isterseniz lütfen yorum bölümünden bizimle iletişime geçin. Şimdiden çantalarınız dolu, yolunuz açık olsun.

Pasaport: Pasaport türünüz ne olursa olsun, bu konuda öncelikli muhatabınızın Emniyet Genel Müdürlüğü olduğunu lütfen unutmayın. Her zaman en doğru ve güncel bilgiyi aşağıdaki web sitesi aracılığıyla alabilirsiniz.

http://www.pasaport.pol.tr/

Vize: Genel olarak alacağınız vize ile ilgili uluslararası hukukta yer alan mütekabiliyet esası hakim olduğu için Türk vatandaşlarına uygulanan vize rejimleri değişebilmektedir. Bu nedenle de bu konuda da her zaman en güncel ve doğru bilgiyi Dışişleri Bakanlığı´ndan alabilirsiniz. Lütfen buradaki bilgilerin sadece turistik amaçlı tek giriş vizeleri için geçerli olduğunu unutmayın, öğrenim, çalışma, çok girişli vize, uzun süreli ikamet vb. nedenlerle yapılacak seyahatlere ilişkin vize uygulamaları hakkında gidilecek ülkenin temsilciliğinden bilgi alınması gerekmektedir.

http://www.mfa.gov.tr/turk-vatandaslarinin-tabi-oldugu-vize-uygulamalari.tr.mfa

Özellikle öğrenci arkadaşlarımızın en çok yorulduğu ya da tereddütte kaldığı resmi işlemler faslına kısaca değindikten sonra seyahat planımızı hazırlamaya başlasak fena olmaz diyerek, doğrudan konuya dönmekte yarar var sanıyorum.

pasaportBize göre ilk yurt dışı deneyimi aynı zamanda ilk gurbet deneyimi de oluyorsa tadından yenmez ama kaç yaşında olursanız olun ailenize gittiğiniz yerde iyi olacağınızı söylemek dışında bir de oradaki resmi temsilciliğimizin telefon ve adresini yanınıza almanız çoğu durumda oldukça işinize yarayacaktır.

İletişim kurmak isteyeceğiniz durumlar için telefon hattınızı yurt dışına açtırmayı ve operatörünüzle görüşerek yurt dışı kullanım paketlerinden edinmenizi öneriyoruz. Özellikle faturalı bir hat kullanıyorsanız bu paketler oldukça avantajlı olacaktır.

Telefon, fotoğraf makinesi gibi elektronik cihazlarınızın şarjlarını yapabilmeniz için ülkenin priz standardını öğrenin ve eğer uluslar arası standartlara uymuyorsa muhakkak yola çıkmadan priz çevirici aparatlardan edinin. Hatta taşınabilir şarj depolamaya yarayan ünitelerden de bulundurursanız acil durumlar için kendinizi güvenceye almış olursunuz.

Gideceğiniz ülkenin geçerli döviz kurunu Türkiye´deyken öğrenin, bunun için Merkez Bankası ya da piyasa fiyatlarını ufak çapta bir karşılaştırmaya tabi tutsanız yeterli olacaktır. İhtiyacınız olacak tutarı mümkünse yurt dışına çıkmadan Dolar ya da Euro gibi bir para birimine çevirin, örneğin Yuan kullanan Çin gibi bir ülkeye gidecekseniz orada hangisi rahat bozulabilir onu da araştırmayı unutmayın ki bir de arbitrajdan kaybetmeyin. Genel teamül her yerde Dolar´ın daha mantıklı olduğu yönünde olsa da bazı ülkelerde Euro bulundurmak daha uygun olabiliyor.

Bütün bu hazırlarınızı tamamladıysanız ülke ile ilgili genel bilgileri edinebileceğiniz ve yarı ansiklopedik bilgi sunan Vikipedi´den ilgili olabileceğini düşündüğünüz bütün maddeleri okuyun, elbette coğrafi konumu filan sınavda sorulmayacak ama yanınıza alacağınız kıyafetleri belirlemenizde yardımcı olacaktır. Onun dışında çeşitli internet sözlüklerinden, seyahat bloglarından ve sanal gruplardan daha önce o ülkeye gidenlerin birebir deneyimlerini araştırın, okuyun, sorunuz olursa gidenlere sormaya çekinmeyin, özellikle interrail´ciler ve blogger´lar bu konularda en sağlam kaynaklardır. Gezi rehberlerinde bulamayacağınız bilgileri sizin yaşlarınızdaki tecrübelilerden, ilk ağızdan öğrenmeniz daha mantıklıdır. Üstelik neredeyse tamamen güncel ve geçerli bilgiler edinirsiniz.

geziGelelim yolculuk tipinize, çoğunlukla uçak yolculuğu zaman kazandırmak amacıyla tercih edilse dahi, tren, gemi, bisiklet, karayolunda otostop gibi alternatiflerin de özellikle Avrupa ülkeleri için sıklıkla kullanıldığını unutmayın. Ancak biz uçakla seyahat edecekmişsiniz gibi düşünerek biraz da çantanıza, bavulunuza dair bilgi verelim istiyoruz. Kalma sürenize göre değişse de sürekli hareket halinde olacaksanız özellikle kampçı modeli bir sırt çantası ve asgari düzeyde eşya yanınıza almanızı öneriyoruz.

Her havayolunun izin verdiği ölçülerde bir taşıma kapasitesi olduğunu unutmadan iklime göre yanınıza alacaklarınızı düzenli bir şekilde bir kenarda toplamaya başlamak, son güne bırakmamak oldukça akıllıca bir yolculuk yatırımı olacaktır. Böylece son gün kirli sepetinden kıyafet seçmek zorunda kalmaz, ya da sizin için elzem olan lens sıvınızı evde unutmazsınız.

Öte yandan bizim sıklıkla tercih ettiğimiz şekilde kendi özel arabanızla seyahat ediyorsanız yol için müzik listesi bile hazırlayabilir, bazı çok tercih ettiğiniz yiyecek ve içecekleri stoklayabilirsiniz. Ya da bunu gideceğiniz şehirde yakın yerlere gitmek için araç kiralayacaksanız düşünebilirsiniz, o yüzden 3-4 kişilik arkadaş grubuyla seyahat ediyorsanız alternatifiniz olarak aklınızın bir köşesinde bulundurmakta yarar var.

Yapılacak listelere mutlaka görmek istediğiniz yerlerin listesi ile başlayabilirsiniz, ya da harita ve rehber kitaplar üzerinde post-it´lerle küçük notlar alabilirsiniz. Uzun uçak yolculukları ya da tren seyahatleri için de okuyacak bir şey bulundurmakta her zaman yarar var. Zira yanınıza sadece Svahili dili bilen bir Afrika yerlisi düşerse yol eziyet olabilir ya da hostesle aralarında geçen pandomimi izleyerek yerel kültüre dair uçaktayken hazırlık yapabilirsiniz. J

Gideceğiniz ülkeye göre değişmekle birlikte hassas bir mideye sahip olanlar için bazı gerekli ilaçları yanlarında bulundurmak mantıklı olabilir. Onun dışında unutmamanız gereken eğer görünüşünü sevmediyseniz belki tadı güzeldir diyerek denemek çok da doğru bir yaklaşım değil bize göre, gözünüze hitap etmiyorsa midenize de dokunacaktır. Zira keçinin bilmediği ot karnını ağrıtır, bunu unutmayın. İlaç demişken umarız yola çıkmadan önce gerekli aşı var mı kontrol etmişsinizdir. Seyahatinizin heba olmaması için her şeye hazırlıklı olmak ancak öte yandan da bu deneyimin tadını çıkarmayı unutmamak lazım.

Yazımızı okuyan ailelere küçük de olsa bir hatırlatma, çocuklarınızın kanatlarının ne kadar alıştırma yapmasına izin verirseniz inanın o kadar yükseğe uçacak becerileri kısa sürede geliştireceklerdir. Hepsi bizlerin geleceği olan pırıl pırıl gençler ve ülkemize dışarıdan bakıp objektif olarak daha iyi bir geleceği inşa etmek için en değerli harcımız da yine onlar.

Son olarak bir Alman atasözü ile bitirelim istiyorum. Biz nasıl bir lisan bir insan, iki lisan iki insan diyorsak, onlar da “Bir dil, bir dünyaya eşittir; ikinci bir dünya görmek istiyorsanız, ikinci bir dili öğrenmelisiniz.” diyorlar. Hala daha nerden başlamalıyım diye düşünüyorsanız, bir yabancı dili rahat iletişim kurabilecek düzeyde öğrenmekle işe başlayabilirsiniz. Gerisi zaten gelecektir. Şimdiden iyi seyahatler.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5373): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1260): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386